O trupă de maimuțe din India a atacat un oficial medical și a smuls probe de sânge ale pacienților care au fost pozitivi pentru noul coronavirus, au declarat vineri autoritățile.
Atacul a avut loc săptămâna aceasta, când un tehnician de laborator se plimba în campusul unui colegiu medical condus de stat în Meerut, la 460 km (285 mile) la nord de Lucknow, capitala statului Uttar Pradesh.
„Maimuțele au apucat și au fugit cu probe de sânge a patru pacienți COVID-19 care sunt supuși unui tratament … a trebuit să le luăm din nou probe de sânge”, a spus dr. K. K. Garg, un oficial de top la colegiu.
Autoritățile au spus că nu le este clar dacă maimuțele au vărsat probe de sânge, dar oamenii care locuiesc în apropierea campusului cu frunze se temeau de o mai mare răspândire a virusului dacă maimuțele transportau mostrele în zone rezidențiale.
Garg a spus că nu este clar dacă maimuțele ar putea contracta coronavirusul dacă intră în contact cu sângele infectat.
„Nu s-au găsit dovezi că maimuțele pot contracta infecția”, a spus Garg pentru Reuters.
Se crede că virusul a sărit de la animale la oameni pe o piață de animale sălbatice din orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului trecut.
Unii indieni au fost îngrijorați de prinderea virusului mortal de la animale și a dus la eliberarea câinilor de companie pe străzi în timpul începerii pandemiei.
Alții au văzut partea amuzantă a atacului maimuței, cu incidentul care a venit zilele următoare, după ce autoritățile indiene au reținut un porumbel în Jammu și Kașmir, sub suspiciunea de a spiona pentru Pakistan.
„Națiunea vrea să știe dacă Pakistanul a trimis acele maimuțe pentru a fura mostre de coronavirus”, a glumit un utilizator pe Twitter. „Sunt maimuțe puternic instruite și maimuțe foarte inteligente.”
În India, grupuri de maimuțe atacă oameni cu o regularitate din ce în ce mai mare, deoarece sunt deplasate din habitatele lor naturale prin extindere urbană.
Atacurile lor se pot dovedi mortale – în special pentru copiii mici care sunt vulnerabili la mușcăturile lor puternice.
În 2018, un băiețel în vârstă de 12 zile a murit după ce a fost mușcat de o maimuță din orașul Agra, casa din Taj Mahal.
Oamenii au fost sfătuiți să nu hrănească maimuțele în timp ce pandemia continuă, experții care sugerează că acest lucru ar putea determina virusul să mute și să infecteze primatele.
Un biolog principal din departamentul de pădure Tamil Nadu a avertizat anterior că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, virusul mutant ar putea avea un impact devastator asupra speciilor de primate și a altor animale sălbatice care le pradă.
„Ideea este că avem foarte puțină înțelegere a virusului și este mai bine să ne limităm interacțiunile cu viața sălbatică până când nu vor fi făcute mai multe cercetări asupra efectelor sale asupra primatelor non-umane și a altor specii de animale”, a spus el pentru hindus.
Au apărut anterior rapoarte despre primatele care au provocat haos în Delhi, au smuls mâncarea și telefoanele mobile, s-au rupt în case și au terorizat oamenii din capitala indiană și din jurul ei.
Au colonizat zonele din jurul Parlamentului orașului și locurile ministerelor cheie, de la biroul premierului până la ministerele de finanțe și apărare, speriind atât funcționarii publici, cât și publicul.
„Foarte des, ei smulg mâncare de la oameni în timp ce merg pe jos, iar uneori chiar sfâșie fișiere și documente urcând prin ferestre”, a spus Ragini Sharma, angajat al ministerului de acasă, în 2018.
Săptămâna viitoare, de luni până joi, Dermot Murnaghan va găzdui After Pandemic: Our New World – o serie de programe speciale live despre cum va fi lumea noastră odată ce pandemia va fi terminată.
Ni se vor alătura unele dintre cele mai mari nume din lumile culturii, politicii, economiei, științei și tehnologiei. Și puteți participa și voi.
India a avut 165.799 de cazuri de coronavirus și 4.706 de decese.
Maimuțele s-au îngrijit din ce în ce mai mult în așezările umane din India și au provocat tulburări, chiar atacând oamenii. Medicii ecologiști spun că distrugerea habitatului natural este principalul motiv pentru care animalele se mută în zonele urbane în căutarea hranei.